Begroting 2025

Begroting 2025

Begroting 2025 Gemeentebelangen Oldambt

7 november 2024

Op 6 november mocht ik weer achter het spreekgestoelte staan. Ditmaal voor de wijzigingen in de lopende begroting en voor de begroting 2025.

Voor dit én volgend jaar zien de cijfers er positief uit, natuurlijk vanwege onze eigen wethouder van Financiën. Vanaf 2026 dreigen er echter oplopende tekorten doordat het Rijk minder geld aan gemeenten uitkeert. Volgend jaar gaan het college en de raad met elkaar in gesprek over te nemen maatregelen.

Hieronder treft u de volledige spreektekst aan.

Albert Kuiper
Fractievoorzitter


Spreektekst over de tweede besluitvormende bestuursrapportage (BBR) en de begroting 2025

Vz, de tweede BBR geeft een helder inzicht in de belangrijkste afwijkingen van de financiële situatie in het lopende begrotingsjaar. Sommige afwijkingen kennen een voordelig saldo en andere afwijkingen zien er minder rooskleurig uit. Hoewel wij uiteraard blij zijn dat er onder aan de streep sprake is van een ruim positief saldo, is er één post die ons grote zorgen baart. En dat betreft de jeugdzorg. 1,2 miljoen euro nadelig. Uit de BBR blijkt dat dit niet het gevolg is van het verlenen van meer zorg, maar dat dit vooral te maken heeft met hogere kosten. Wat kunnen wij doen om meer grip op die kosten te krijgen. Graag een reactie van het college.

Dan de conceptbegroting 2025 en de daarin opgenomen meerjarenraming. Vz, als je de fracties in de raad de opdracht zou geven om separaat van elkaar een begroting op te stellen, dan zouden er twaalf verschillende versies worden opgeleverd. Maar ik ben ervan overtuigd dat alle twaalf versies in principe de toets der kritiek zouden kunnen doorstaan. Dit brengt mij tot de vraag op welke wijze een begroting zou moeten worden beoordeeld. Je zou dit vanuit bijvoorbeeld een socialistische of liberale visie kunnen doen, maar voor mijn fractie geldt dat we vooral door een pragmatische bril naar de begroting hebben gekeken en ons daarbij de vraag hebben gesteld of de begroting, gelet op de problematiek in Oldambt, redelijke doelen en acties bevat. En wat ons betreft is dat het geval.

Vz, het doet ons deugd dat er de nodige (financiële) aandacht is voor onderwerpen die in politiek opzicht niet ‘sexy’, maar wel broodnodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van ettelijke miljoenen voor het herstel van wegen als gevolg van droogteschade. Een ander positief punt is het beschikbaar stellen van extra geld voor onderhoud van de buitenruimte. De buitenruimte is immers het visitekaartje van de gemeente.

Vz, samenwerking in de regio was in het verleden tamelijk ver te zoeken. Het leek wel alsof de gemeenten elkaar het licht in de ogen niet gunden. Maar het tij lijkt gekeerd. Denk aan de samenwerking in het kader van de Regio Deal en het Masterplan Oost-Groningen. Een mooie ontwikkeling.

Vz, in het sociaal domein gaat veel geld rond. Wij zijn daarom benieuwd hoe het college aankijkt tegen de motie van de ChristenUnie over de zogenoemde ‘Pekelder aanpak’ van uitkeringsgerechtigden. Kan dit ook in Oldambt worden uitgevoerd en zo ja, wat levert dit de gemeenschap op. Graag een reactie van het college.

Vz, tijdens de algemene beschouwingen hebben wij, in verband met de gigantische woningnood, de vraag gesteld of het in 2021 vastgestelde Programma Wonen nog van deze tijd is. Moet het niet makkelijker worden om ergens een woning te kunnen bouwen? Hierop heeft het college toegezegd dat het Programma Wonen begin volgend jaar in de raad zal worden geëvalueerd. In de begroting wordt hierover echter met geen woord gerept. Wel wordt gesproken over een volkshuisvestingsprogramma als vervanger van het Programma Wonen. Dit volkshuisvestingsprogramma zou, zo staat in de begroting, door het college moeten worden vastgesteld. Hoe verhoudt zich dit met de toezegging van het college over de evaluatie van het Programma Wonen? En als het volkshuisvestingspgrogramma door het college wordt vastgesteld, welke rol heeft de raad daar dan in? Graag een reactie van het college.

Vz, net als dit jaar, ligt ook in 2025 - in het kader van een veilige leefomgeving - de focus op de aanpak van ondermijnende criminaliteit en ontspoorde jeugd. Een aanpak die – helaas – nodig is. We willen graag van het college weten wat deze aanpak tot nu toe concreet heeft opgeleverd.

Tot slot de financiële situatie op lange termijn. Bij ongewijzigd beleid zal er, met dank aan de Rijksoverheid, een financiële ramp ontstaan. En de kans dat het Rijk hier alsnog iets aan gaat doen, is volgens mij nihil. Dit betekent dat de raad in 2025 lastige keuzes moet maken, terwijl we de pijn van de eerdere bezuinigingen nog steeds voelen. Vz, ik hou mijn hart vast.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

  • Begroting 2025 Gemeentebelangen Oldambt
  • Begroting 2025 Gemeentebelangen Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.